Waterbed: dit zijn de problemen plus oplossingen

Wilt u een waterbed kopen? Al snel komen er dan soms ook wat vragen omhoog. Zijn de energiekosten niet te hoog? Kan de matras lekken? Of is de matras wel stabiel genoeg? In het verleden hadden sommige waterbedden deze problemen ook. Door de jaren heen is de techniek van het waterbed enorm verbeterd. In deze blog geven we een overzicht van alle nadelen van het waterbed plus de oplossingen.
Een waterbed heeft een hoog energieverbruik
Veel mensen denken dat waterbedden veel energie verbruiken. En natuurlijk verbruikt een waterbed ook wel wat energie. Maar het energieverbruik is zeer laag. Zo rond de 1,3 kWh per dag. Dat is ongeveer hetzelfde energieverbruik als een ketel water koken. In totaal komt dat neer op zo’n 10 euro per maand. Dit hangt ook weer af van de grote van het waterbed en de matras.
Tegenwoordig bestaan er ook softside waterbedden. Die verbruiken minder energie doordat de matras is geïsoleerd met een schuimlaag.
Een waterbed maakt een klotsend geluid
Een ander knelpunt van het waterbed is dat mensen denken dat de matras klotst en beweegt. Bij de goedkopere en oudere modellen is dit soms ook zo. Maar de moderne varianten hebben een gestabiliseerd matras. In deze matras zitten fibermatten die volzuigen met water. Zo wordt de matras extra stabiel. Ook zit er bij deze waterbedden een laag polyetherschuim. Dit zorgt voor extra stevigheid. Klotsen of bewegend water is daarmee verleden tijd.
Een watermatras is zacht
Waterbedden staan bekend om hun hoge comfort en de optimale ligging van uw lichaam. Toch denken mensen soms dat de matras te zacht is. Vroeger waren de watermatrassen ook minder stevig. Tegenwoordig kunt u de watermatras net zo stevig maken zoals u zelf prettig vindt door deze te stabiliseren. De softside waterbedden hebben daarnaast nog een stevige laag poyetherschuim om de matras. Makkelijk in- en uitstappen dus en een stevige stabiele matras.
Waterbed kan lekken
Alles kan natuurlijk. Maar in de praktijk komt het zeer weinig voor. Zeker niet bij de betere kwaliteit waterbedden. De softside waterbedden hebben bovendien een stevige laag schuim. Die zit om de hele matras heen. Zo is de watermatras bij de randen extra beschermd.
Daarnaast kunt u een veiligheidsvoering aanschaffen. De veiligheidsvoering vangt het water op wanneer er een lek in het watermatras zit. Hierdoor wordt het water opgevangen door de veiligheidsvoering en komt het niet op uw vloer.
Een waterbed is te warm
Bij waterbedden stelt u zelf de temperatuur in met de waterbedverwarming. Dit kunt u dus helemaal op het seizoen en uw behoefte afstemmen. Mensen die al jaren op een waterbed slapen, geven aan dat ze het waterbed juist heerlijk koel vinden in de zomer en lekker warm in de winter. Maar goed, slaapvoorkeuren zijn heel persoonlijk en verschillend dus probeer een bed altijd uit.
Een waterbed vergt veel onderhoud
Natuurlijk heeft uw waterbed ook af en toe onderhoud nodig. Het is een fabeltje dat dit veel werk is. Het onderhoud verschilt wel per type waterbed. Maar over het algemeen hoeft u alleen maar wat waterbed conditioner toe te voegen aan het water. Zo blijft dit mooi fris en schoon. Dit doet u een keer per half jaar. Ook de watermatras zelf maakt u af en toe schoon met een speciale waterbed vinylreiniger